Zapiekanka z kurczakiem i mozarellą

Zapiekanka z kurczakiem, ziemniakami i mozzarellą to ciekawy przepis na obiad, którego przygotowanie nie zajmie więcej niż 40 minut.

Składniki:

  • 500 g filetów z kurczaka,
  • szklanka mleka,
  • 1 kg ziemniaków,
  • 2 czerwone papryki,
  • 3 niewielkie cebule,
  • 1 kula mozzarelli,
  • sól, pieprz, papryka w proszku,
  • oliwa do smażenia.

 

Przygotowanie:

Filety z kurczaka, oczyszczamy, myjemy i kroimy w cienkie plastry ( coś takiego, jak np kroi się kiełbasę). Tak pokrojoną pierś przekładamy do miski, zalewamy mlekiem i odstawiamy do lodówki do schłodzenia.

Następnie zajmujemy się ziemniakami. Myjemy, obieramy i kroimy w cienkie plastry grubości około 3-4 mm. Tak jak na chipsy. Z papryk usuwamy gniazda nasienne i kroimy je w grubą kostkę. Cebule drobno siekamy. Plastry ziemniaków podsmażamy przez około 15 minut, po czym na patelnię dodajemy posiekane cebule i paprykę i smażymy jeszcze 5 minut. Przekładamy do posmarowanego oliwą naczynia żaroodpornego.

zapiekanka

Mięso z kurczaka odsączamy z mleka. Doprawiamy solą, pieprzem i papryką i obsmażamy na oliwie z obydwóch stron. Dodajemy do naczynia z warzywami. Na wierzchu układamy plastry mozarelli i zapiekamy 5-10 minut w temperaturze 180°, do momentu rozpuszczenia się sera. Smacznego 🙂

zapiekanka

 

 

Udostępnij to:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *