Wino z żyta


Wino z żyta jest trunkiem łatwym i szybkim do uzyskania, a przy tym tańszym od win owocowych. Nie musimy tutaj uzyskiwać moszczu, a jedynie przebrać ziarno z chwastów i zanieczyszczeń. Żyto podczas fermentacji intensywnie się pieni, dlatego też musimy zwracać uwagę na odpowiednią ilość miejsca w balonie.

Ziarno intensywnie płukamy pod bieżącą wodą odcedzamy na sitku i wsypujemy do balona. Całość zalewamy niewielką ilością przegotowanej wody z sokiem z cytryny. Po kilku godzinach dodajemy połowę syropu cukrowego podanego w przepisie, wcześniej przygotowaną matkę drożdżową, oraz 3g pożywki dla drożdży. Po 7 dniach dodajemy drugą część syropu cukrowego oraz 1g pożywki. Fermentacja potrwa jeszcze około 4 tygodni po tym czasie wino zlewamy do mniejszego naczynia, dofermentowujemy i dokonujemy ponownego obciągu. Winko nadaje się do spożycia po kilku miesiącach.

wino_zyto

Przepis na 10l wina z żyta o mocy 14%

  • cukier – 2400g – (około 1,5l)
  • żyto – 2,5kg
  • woda – 8,5l
  • kwas cytrynowy – 60g

Przepis na 10l wina z żyta o mocy 16%

  • cukier – 2750g – (około 1,7l)
  • żyto – 2,5kg
  • woda – 8,3l
  • kwas cytrynowy – 60g

Tu możesz zobaczyć relacje z mojej produkcji tego wina

 

Udostępnij to:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *