Wino z wiśni

Wiśnie są świetnym surowcem na wino. Można z nich uzyskać trunki o różnej mocy, od deserowych po wytrawne. Doskonale sprawdzają się także w winach wieloowocowych wspólnie z  innymi owocami takimi jak czereśnie, jagody, jeżyny, czy porzeczki.
Wiśnie bez problemu oddają sok. Fermentuje on burzliwie i z łatwością. Owoce należy przepłukać zimną wodą, dokładnie przejrzeć i odrzucić zgniłe i uszkodzone. Następnie usunąć szypułki, a owoce wydrylować. Z tym ostatnim jest trochę zabawy, ale należy wiedzieć że pestki zawierają cyjanowodór, czyli kwas pruski. Istnieje wiele różnych opinii na temat drylowania. Usuwać pestki czy też nie? Powiem tak: ja usuwam, ale nie ze wszystkich. Dwie garści wiśni daję z pestkami, co zapewnia lekko-cierpki smak. Następnie owoce rozmiażdżamy, moszcz wlewamy do balona. Dodajemy ostudzony do temperatury pokojowej syrop cukrowy oraz przygotowaną wcześniej matkę drożdżową i pożywkę. Syrop należy podać w dwóch turach. Tą drugą po tygodniu fermentacji.

Składniki na wino z wiśni ok.13%

  • wiśnie – 6.5kg
  • cukier – 1,7kg
  • woda – 4,5l
  • drożdże winiarskie
  • pożywka

Składniki na wino z wiśni ok.17%

  • wiśnie – 6.5kg
  • cukier – 2,7kg
  • woda – 3,5l
  • drożdże winiarskie
  • pożywka

Po 6 tygodniach usuwamy resztki wiśni i osady. Winko nam dofermentuje po cichu i zacznie się ładnie klarować. Kolejnego obciągu dokonuję po 6-7 tygodniach. Po tym czasie można dosłodzić syropem cukrowym i pozostawić aż stanie się zupełnie klarowne. Po tych zabiegach wino z wiśni nadaje się do zlania do butelek.

wino wisniowe

zobacz też przepis na  wino z porzeczek czerwonych 




Udostępnij to:

3 thoughts on “Wino z wiśni

  1. „Syrop należy podać w dwóch turach. Tą drugą po tygodniu fermentacji.”

    No ale to w jakich proporcjach trzeba rozdzielić go na te 2 tury…

    1. Generalnie ja cukier dzielę na dwie równe części. Z tym, że po dodaniu pierwszej z nich warto zmierzyć stężenie cukru cukromierzem. Jeśli przed rozpoczęciem fermentacji oscyluje ok 22blg to ok, jeśli jest mniej należy odpowiednio zwiększyć pierwszą dawkę.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *