Wino z truskawek

Wszyscy wiemy, że owoce truskawki nadają się do bezpośredniego spożycia i na przetwory. Z  truskawek wytwarzane są dżemy, kompoty oraz mrożonki a liście suszy na herbatkę.  Truskawki są też doskonałym surowcem na lody i desery.

Truskawka  zawiera cenne substancje: antocyjany, witamina C, fosfor, żelazo, ale także wiele innych witamin i wartościowych minerałów. Truskawki to dość drogie owoce i właśnie ze względu na cenę rzadko się je przeznacza do wyrobu wina. Częściej stosowane jako materiał kiperski, który dodawany w niewielkiej ilości do win deserowych znacznie podnosi ich walory.

Jeśli chodzi o wina, to truskawki zdecydowanie najlepiej nadają się na te deserowe.

     Składniki:

  • Truskawki – 7 kg

  • woda – 3,5l

  • cukier – 3 kg

  • drożdże – Madera lub Tokay

  • pożywka ∼ 5 g

  • kwasek cytrynowy – 5 g

truskawki

truskawki

Wino z truskawek najlepiej przygotować w lecie, ponieważ te szklarniowe owoce są mniej aromatyczne.

Do przygotowania wina (około 16%) potrzebne nam będą świeże, dojrzałe truskawki. Należy je dokładnie przebrać wyrzucić zgniłe i zepsute, usunąć szypułki. Truskawki rozgniatamy w naczyniu na miazgę dodajemy połowę cukru i zalewamy taką ilością wrzątku żeby przykrył tą całą papkę.

Miazga przed fermentacją

Miazga przed fermentacją

miazga z truskawek

Miazga po fermentacji

Po ostygnięciu do temperatury pokojowej dodajemy przygotowaną odpowiednio wcześniej matkę drożdżową i pożywkę. Naczynie należy przykryć ściereczką i fermentować miazgę 2- dni. W tym czasie należy co kilka godzin zamieszać miazgę, ponieważ  pod wpływem fermentacji bardzo intensywnie się pieni,a na powierzchni powstaje czapa z owoców. Ciepły weekend (26°C w mieszkaniu) znacząco przyspieszył fermentację. Po tym czasie odcedzamy resztki owoców i wyrzucamy, a powstały sok przelewamy do balona. Ja po prostu uzyskaną miazgę z truskawek przecedziłem na durszlaku, po czym jeszcze odcisnąłem przez pieluchę tetrową. Do balona dolewamy jeszcze resztę wody i cukru w postaci syropu. Po zakończeniu fermentacji smak można poprawić kwaskiem cytrynowym.

nastaw z truskawek

 

     Po pięciu miesiącach z wina nie wytrącał się żaden osad. Pięknie wyklarowane i dosłodzone do 4° blg winko nadaje się już do zlania do butelek.

Wino z truskawek

Wino truskawkowe

 

wino domowe

Wino już w butelkach

Udostępnij to:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *