Wino z malin

Maliny to owoce o bardzo dobrym smaku, mające właściwości zdrowotne. W kuchni doskonale nadające się do wypieków i wyrobu soków. Wino z malin nie jest tak popularne, jak wina z innych owoców. Wynika to z faktu, że maliny są dość drogie, a do uzyskania 10 litrów wina potrzeba ich aż 7 kg. Nie zmienia to faktu, że deserowe wina z malin są wyśmienite, a także doskonale nadają się do kupażu z innymi winami owocowymi.

Aby przygotować wino z malin należy owoce przebrać i odrzucić nadpsute. następnie usunąć szypułki. Owoce trzeba rozgnieść, dodać matkę drożdżową oraz pożywkę dla drożdży i fermentować tak uzyskaną miazgę przez 24 godziny. Następnie miazgę odciskamy, a uzyskany moszcz przelewamy do balona. Pozostałe wytłoczyny zalewamy połową wody z przepisu i fermentujemy jeszcze jeden dzień. Po tym czasie ponownie odciskamy miazgę. W uzyskanym moszczu, na wolnym ogniu, rozpuszczamy połowę cukru z przepisu. Po czym, po ostygnięciu przelewamy do balona. Zatykamy korkiem z rurką fermentacyjną i czekamy….Po 7 dniach dodać należy drugą porcję cukru i wody w postaci syropku. Z nad osadu zlać po 6 tygodniach, a następnie co 2-3 miesiące, aż do uzyskania zupełnie klarownego wina. Wino malinowe powinno leżakować minimum 12 miesięcy.

Wino z malin ∼12%

  • Maliny – 7 kg
  • cukier – 2,4 kg
  • woda – 3,3 l
Wino z malin ∼14%

  • Maliny – 7 kg
  • cukier – 2,8 kg
  • woda – 3 l
Wino z malin ∼17%

  • Maliny – 7 kg
  • cukier – 3,3 kg
  • woda – 2,7 l

Dodatkowo potrzebne nam będą drożdże winiarskie i pożywka.

Udostępnij to:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *