Przepis na wino z kiwi

Dziś postanowiłem zrobić jakieś oryginalne wino owocowe. Padło na wino z kiwi.

Podyktowane jest to tym, że w grudniu ciężko o nasze rodzime owoce. Poza tym trzeba by przetestować jakieś cytrusy pod kątem winiarskim 🙂 Przepis jest prosty. Owoce, jak wiadomo są miękkie i soczyste. Sok oddają z łatwością,  tak więc otrzymanie moszczu nie stanowi problemu. Wino z kiwi jest w początkowej fazie intensywnie zielone. Później jednak zmienia kolor i docelowo otrzymamy białe wino ze zdecydowanymi nutami cytrusów.

Czyniąc przygotowania do „produkcji” poszperałem trochę w necie, szukając jakiś ciekawych opinii. Przeglądając te przepisy stwierdziłem, że wiele osób dodaje do wina taniny, tak 1g/ 10l. Inni jako ich źródło dodają szklankę mocnej herbaty. Ja postanowiłem zrobić nieco inaczej. Aby zapewnić taniczność wina kilka owoców kiwi po prostu nie zostało obrane ze skórki, które są właśnie bogate w te związki.

A więc do roboty…

Aby przygotować wino z kiwi potrzebne nam będzie 3 kg tych owoców, 2,2 kg cukru, 7 litrów wody, drożdże winiarskie, oraz pożywka dla drożdży.

przepis na wino z kiwi

przed fermentacją

Umyte kiwi obieramy ze skórki, część (1/4 całej ilości) zostaje nie obrana. Owoce rozgniatamy tłuczkiem do ziemniaków, świetnie też spisuje się blender. Tak uzyskaną miazgę wlewamy do balona. Z 1,2 kg cukru i 6 litrów wody przygotowujemy syrop cukrowy podgrzewając w garnku. Gdy ten ostygnie wlewamy go do miazgi z kiwi. Tak uzyskany roztwór ma zawartość cukru 22°blg. Dodajemy przygotowaną wcześniej matkę drożdżową i 4 g pożywki. Balon należy zatkać korkiem z rurką i intensywnie zamieszać. Fermentacja powinna rozpocząć się po 12 godzinach. Co kilka godzin warto wstrząsnąć balonem, aby wymieszać czapę owocową, która wypływa na wierzch.



Po tygodniu, gdy fermentacja ustaje dolewamy syrop cukrowy zrobiony z pozostałego kilograma cukru i litra wody. Fermentujemy jeszcze 4 tygodnie. Po tym czasie zlewamy winom, usuwamy osad i resztki owoców i odstawiamy do klarowania. W miarę potrzeb dokonujemy kolejnych obciągów z nad tworzącego się osadu. Wino z kiwi powinno dojrzewać 6 miesięcy.

 

Udostępnij to:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *