Wino z jabłek

  Jabłka są popularnym i ogólnodostępnym składnikiem do wyrobu win. Możemy z nich uzyskać wino jabłkowe zarówno słabe jak i mocne. Jabłka doskonale sprawdzają się również jako składnik win wieloowocowych. Wino z jabłek często kojarzy się z produkowanymi na skalę przemysłową „tanimi winami”, gdzie oprócz wątpliwej jakości jabłek dodawana jest siarka. Te przepisy jednak z „jabolami” nie mają nic wspólnego 🙂

 

Do wyrobu wina bardziej odpowiednie są owoce mniejsze i kwaskowe, można wykorzystać także spady. Warto zmieszać kilka odmian jabłek. Pamiętajmy, że owoce muszą być zdrowe i dojrzałe. W żadnym razie do wina nie wolno używać jabłek spleśniałych i nadgnitych.

SKŁADNIKI: na 10l wina 13%

  • moszcz jabłkowy – 5 l
  • cukier – 2 kg
  • woda – 3,8 l
  • drożdże – np. Tokay, Sherry
  • pektopol
  • pożywka

jabłkaSKŁADNIKI: na 10l wina 16 – 17%

  • moszcz jabłkowy – 5 l
  • cukier – 2,5 kg
  • woda – 3,5 kg
  • drożdże – np. Tokay, Sherry
  • pektopol
  • pożywka

Przed przystąpieniem do wyrobu wina należy przygotować matkę drożdżową. Następnie zabieramy się za owoce. Jabłka należy przejrzeć odrzucając uszkodzone i nadpsute. Zdrowe owoce płukamy pod bieżącą wodą i kroimy usuwając z nich gniazda nasienne wraz z pestkami. Kolejnym krokiem jest uzyskanie moszczu. Do tego celu najlepiej użyć prasę do owoców, jednak zdaję sobie sprawę, że nie każdy taka posiada. Dlatego też aby uzyskać sok z jabłek posłużyć nam może sokowirówka lub maszynka do mielenia mięsa.

Podczas uzyskiwania moszczu za pomocą maszynki do mielenia mięsa, zmielone jabłka należy przełożyć do emaliowanej lub plastikowej misy lekko posłodzić. Warto dodać również Pektopol – środek enzymatyczny ułatwiający wydzielanie soku z owoców. Tak przygotowane owoce odstawić pod przykryciem na kilka godzin, po czym odcisnąć moszcz przez czystą wyprasowaną flanelę lub woreczek z płótna.

Uzyskany moszcz wlewamy do balona. Dodajemy połowę potrzebnej ilości cukru w postaci ostudzonego do temp. pokojowej syropu, czyli cukru rozpuszczonego w wodzie z przepisu. Do balona dodajemy matkę drożdżową i pożywkę. Mieszamy intensywnie nastaw i zatkany rurką fermentacyjną. (Zawsze warto wspomagać się cukromierzem, bo zawartość cukru nie jest jednakowa w każdej odmianie jabłek i uważam, że lepiej wszystko sprawdzić dwa razy, niż się niemiło zaskoczyć).

Po tygodniu dodajemy drugą porcję cukru rozpuszczoną w niewielkiej ilości naszego nastawu. po kolejnych 5 tygodniach wino ściągamy z nad osadu i pozostawiamy na kolejne 2 miesiące do wyklarowania. Gdy po tym czasie winko wykazuje jeszcze zmętnienie należy czynność powtórzyć ponownie. Do butelek należy zlewać tylko wino, które jest naprawdę klarowne, gdzie na dnie balona nie zbiera się już żaden osad. Gotowe wino z jabłek najlepiej leżakować co najmniej 6 miesięcy.

Jeśli nie posiadamy jabłek, zawsze można pokusić się o zrobienie cydru z soków z kartonu.

 

Udostępnij to:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *