Wino z porzeczek czarnych

Czarne porzeczki to owoce posiadające cenne właściwości zdrowotne. 100g czarnych porzeczek zaspokaja w 260% dzienne zapotrzebowanie na witaminę C. Dodatkowo czarna porzeczka posiada dużo więcej barwnika i ekstraktu niż jej biała i czerwona siostra.

Wino z czarnych porzeczek posiada dość specyficzny smak, który nie przez wszystkich jest lubiany. Z czarnej porzeczki najlepiej wychodzą ciężkie wina deserowe, których smak z czasem łagodnieje. Przybierając po 2-3 latach wspaniały bukiet przypominający wina gronowe. Wino z czarnych porzeczek doskonale nadaje się jako materiał kiperski. Jego niewielki dodatek zwykle 2-5% znacznie podnosi walory win owocowych.
Składniki na wino o mocy ∼15%

  • czarne porzeczki – 5 kg
  • cukier – 2,8 kg
  • woda – 4,8 l
  • drożdże – np. madera, tokaj
  • pożywka
  • pektopol – 2ml

 W celu przygotowania wina owoce musimy umyć i rozgnieść. Następnie zalewamy 1 litrem ciepłej wody. Po jej ostygnięciu dodajemy jeszcze pektopol, który ułatwi nam uzyskanie moszczu. Po upływie doby odciskamy moszcz i przelewamy do balona wraz z przygotowanymi wcześniej drożdżami i pożywką. Cukier i wodę dodajemy w postaci syropu w dwóch porcjach. Pierwszą od razu, kolejną po upływie tygodnia. Z nad osadu zlać po 7 tygodniach, a następnie po kolejnych dwóch miesiącach klarowania. dalej zależnie od efektów klarowania. Na koniec dosłodzić syropkiem cukrowym.


Zobacz też przepis na wino z czerwonych porzeczek oraz inne przepisy na wino domowe
Udostępnij to:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *