Tarta z cukinią i łososiem

Jakiś czas temu opisywałem przepis na tartę z boczkiem i cebulką. Dziś inna wariacja na temat tarty – Tarta z cukinią i łososiem i serem feta.

Jest to przepis na blachę o średnicy ∅28cm

Składniki:

  • margaryna – ½ kostki (125g)
  • mąka – 1 szklanka
  • woda – 3 łyżki
  • wędzony łosoś – 100 g
  • cukinia – 1 średnia szt.
  • śmietana 18% – 250g
  • jogurt naturalny mały -120g
  • jajka – 2 szt
  • ser feta – 100-150g
  • sól, pieprz, zioła( bazylia, oregano itd.) do smaku

Czas pieczenia 20+25 min w temp 175°C

ciasto na tartę

Co do samego ciasta to postępujemy analogicznie jak w poprzednim przepisie. Czyli: Zimną margarynę z mąką i wodą i szczyptą soli wyrabiamy ręcznie gładkie ciasto. Formujemy w kulę i w torebce jednorazowej wkładamy na 30 min do zamrażalnika lub na godzinkę do lodówki. Następnie schłodzone ciasto rozwałkowujemy. Delikatnie wkładamy do blachy uprzednio posmarowanej olejem i lekko posypanej bułką tartą. Ciasto układamy tak, aby zachodziło na brzegi blachy i gęsto nakłuwamy widelcem. Pieczemy ok 20 min w temp 175°C, jeszcze bez farszu.

Tarta z łososiem i cukinią

Teraz możemy zabrać się za przygotowanie kolejnych składników. Cukinię kroimy w cienkie plasterki, a potem jeszcze na pół i podsmażamy na patelni do miękkości. Wędzonego łososia i fetę rozdrabniamy. Wszystkie składniki układamy na wstępnie podpieczonym cieście. Wykonujemy sos: w naczyniu miksujemy jajka ze śmietaną i jogurtem naturalnym. Dodajemy zioła do smaku wedle uznania. Tak uzyskanym płynem zalewamy równomiernie tartę i pieczemy przez kolejne 25 minut. Sugeruję uważać z dodatkiem soli bo łosoś i feta i tak są dość słone. SMACZNEGO!

Tarta

Udostępnij to:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *