Spirytus – jak obliczyć stężenie alkoholu

Do przygotowania różnego rodzaju wódek, czy likierów jak wiemy konieczny jest spirytus. Można by rzec, że jest to podstawowy składnik! Z tego powodu warto znać kilka podstawowych faktów na jego temat.

Spirytus jest wodnym roztworem alkoholu etylowego o objętościowej zawartości alkoholu około 96%. Jego temperatura wrzenia zbliżona jest do temp wrzenia alkoholu etylowego i wynosi około od 78,5°C w górę. Ciężar właściwy waha się od 0,794 – jest to c. wł czystego alkoholu do dążąc do 1 – c. wł wody. Wszystko zależy od % stężenia alkoholu. W praktyce spirytusem nazywa się stężone roztwory  alkoholu o mocy większej niż 50%.

Przy wyrobie wódek bardzo istotną sprawą jest mieszanie spirytusu z wodą i otrzymanie w ten sposób roztworu o żądanej przez nas zawartości alkoholu. Trzeba wiedzieć, że oprócz wydzielanego ciepła, podczas mieszania spirytusu z wodą zachodzi zjawisko tak zwanej kontrakcji czyli zmniejszanie się objętości.




Dlatego też chcąc uzyskać 1 litr roztworu o odpowiednim stężeniu alkoholu bierze się odpowiednio:

 moc  spirytus 95% [ml] woda [ml] strata objętości [ml]
10%  106  900  6
20%  211  804  15
30%  316 708 24
35%  368 658 26
40%  421 608 29
45%  474 557 31
50%  526 505 31
60%  631 400 31
70%  736 291 27
80%  842 178 20
90%  948 62 10

Stężenie otrzymanego alkoholu można zmierzyć za pomocą odpowiednich narzędzi. Jednym z nich jest alkoholomierz. Jest to aerometr – szklany przyrząd składający się ze wypełnionego odpowiednim metalem oraz podłużnego trzpienia, w którym umieszczona jest odpowiednio wyskalowana podziałka. W sklad zestawu wchodzi też szklany cylinder, w który to wlewamy badana ciecz, i w której to zanurzamy wyskalowany cylinder. Zasada działania jest prosta. Alkohol jest lżejszy od wody, skutek czego im większe jego stężenie tym głębiej zanurza się alkoholomierz w cieczy. Zawartość alkoholu odczytujemy z podziałki, umieszczając wzrok na wysokości lustra płynu. Na tej zasadzie działa również cukromierz do oznaczania zawartości cukru w płynie. Tam jednak podziała wyskalowana jest odwrotnie, bo jak wiadomo cukier jest cięższy od wody, przez co, im większe stężenie cukru tym mniej zanurzony aerometr.

aerometr

alkoholomierz


 

Udostępnij to:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *