Przepis na wino z porzeczek czerwonych

Porzeczki czerwone to bardzo popularny w naszym kraju surowiec do wyrobu wina. Porzeczki nadają się do wyrobu wszystkich typów win. Od win wytrawnych do słodkich, mocne, jak i wina lekkie. Idealnie nadają się także jako jeden ze składników win mieszanych wieloowocowych. Wino z porzeczek jest trunkiem łatwym do otrzymania.


Porzeczki czerwone to owoce w sezonie letnim ogólnodostępne, łatwo oddające sok, który fermentuje bardzo szybko. Wino porzeczkowe bardzo sprawnie samoczynnie się klaruje. Dlatego często polecane  do wyrobu młodym, mniej doświadczonym winiarzom.

Do wyrobu wina owoce należy umyć, przebrać, odrzucając nadgnite i uszkodzone. Owoce rozdrabniamy i przelewamy do naczynia fermentacyjnego. Do miazgi dolewamy 1/3 planowanej ilości wody oraz matkę drożdżową. W celu ochrony przed szkodliwymi drobnoustrojami warto dodać również pirosiarczan potasu w ilości 1,5-2g na 10 kg owoców. Tak przygotowaną miazgę fermentujemy od 2 do 3 dni mieszając kilka razy dziennie, tak aby „rozbić” powstającą na powierzchni naczynia czapę owocową. Warto wiedzieć że porzeczki zawierają dużo kwasów reagujących z żelazem i cynkiem. Tak więc należy wystrzegać się naczyń wykonanych z tych produktów, aby w późniejszym etapie wyrobu wina zaoszczędzić sobie niepotrzebnych komplikacji.

wino porzeczkowe

fermentacja w miazdze

moszcz podczas fermentacji

wino porzeczkowe

Po okresie fermentacji w miazdze pozostałości owoców należy odcisnąć, a uzyskany moszcz przelać do dymiona. Teraz dodajemy syrop cukrowy. Przygotowuje się go rozpuszczając cukier i resztę wody. Dodaje się go po ostygnięciu do temperatury otoczenia. Uwaga! Dla win o mocy większej niż 14% syrop cukrowy dzieli się na dwie równe części i dodaje w ratach. Pierwszą od razu, a drugą po 7 dniach fermentacji w balonie.

Po 6 tygodniach wino ściągamy z nad osadu i pozostawiamy na kolejne 6-7 tygodni celem klarowania. Dla win mocniejszych ten etap może się nieco wydłużyć. W przypadku zebrania się na dnie dużej ilości osadu obciąg należy powtórzyć.

SKŁADNIKI NA 10 LITRÓW WINA:

 Wino porzeczkowe ∼12%

  • porzeczka – 4,5 kg
  • cukier – 1,8 kg
  • woda – 5,8 l
Wino porzeczkowe ∼15%

  • porzeczka – 4,7 kg
  • cukier – 2,3 kg
  • woda – 5,2 l
Wino porzeczkowe ∼18%

  • porzeczka – 5 kg
  • cukier – 2,9 kg
  • woda – 4,8 l

dodatkowo drożdże np. Malaga, Madera, Bordeaux oraz pożywka dla drożdży winiarskich 3-4g.


Zobacz też przepisy na inne wina domowe

Udostępnij to:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *