Przepis na wino agrestowe

Agrest należy przebrać. Usunąć z niego zanieczyszczenia i uszkodzone owoce. Następnie należy je zmiażdżyć i zalać wrzącą wodą. Mniej więcej 1/3 litra wody z przepisu na kilogram użytego agrestu. Po ostygnięciu musimy dodać przygotowane wcześniej drożdże. Taką miazgę fermentujemy przez 24 godziny, po czym odciskamy resztki owoców agrestu, przecedzamy je, a uzyskany moszcz przelewamy do balona. Pozostałą z przepisu wodą możemy jeszcze raz „przepłukać” wytłoczyny z agrestu i ponownie odcisnąć. Teraz w tej wodzie rozpuszczamy na wolnym ogniu połowę przepisanego cukru, i po ostygnięciu wlewamy do balona mieszając z moszczem agrestowym. Baniak zatykamy korkiem z rurką i fermentujemy przez tydzień. Po tym czasie dodajemy drugą połowę przepisanego cukru i dostawiamy na kolejne 6 tygodni. Teraz już przyszedł czas na pierwsze ściągnięcie wina z nad osadu. No i czekamy kolejne 6-7 tygodni, aż nasze wino agrestowe się wyklaruje. Jeżeli po tym czasie na dnie balona pojawia się jeszcze osad drożdżowy czynność klarowania powtarzamy.
 

 

Składniki:

-na wino agrestowe ∼12%

  • agrest – 6 kg
  • woda – 4,8 l
  • cukier – 1,8 kg
  • drożdże – np. Sherry, Tokay, Portwein
  • pożywka -4 g

 

-na wino agrestowe ∼16%

  • agrest – 6,5 kg
  • woda – 4
  • cukier – 2,5
  • drożdże – np. Sherry, Tokay, Portwein, Madeira
  • pożywka – 4 g

 


Zobacz też przepisy na inne wina

 

Udostępnij to:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *