Filet z kurczaka na parze z ryżem i warzywami

  Jak powszechnie wiadomo gotowanie na parze jest zdrowe, ale może być też smaczne. Soczysta pierś kurczaka na parze z ryżem i warzywami to doskonały pomysł na szybki i dietetyczny obiad.

Dietetyczny, bo pierś z kurczaka przygotowujemy bez użycia tłuszczu. Obiadek jest też lekkostrawny, bo gotowany, a nie smażony na patelni.

gotowanie na parze

PRZYGOTOWANIE:

Podwójną pierś z kurczaka należy dokładnie umyć, podzielić na cztery części i oczyścić. Tak przygotowane mięso wkładamy do miski, oprószamy solą, pieprzem, słodką papryką w proszku oraz bazylią i tymiankiem. Dokładnie wcieramy przyprawy tak aby filety były pokryte przyprawami z każdej strony. Odstawiamy do lodówki na 30 minut. Następnie przekładamy do durszlaka, ustawionego na garnku z gotującą się wodą. Gotujemy na parze przez około 20 minut pod przykryciem, obracając filety po 10 minutach na drugą stronę.

Do mojego dania wykorzystałem również mieszankę mrożonych warzyw, którą także gotowałem na parze przez około 15 minut do miękkości. Warzywa (marchewka, brokuł, fasolka szparagowa, kukurydza) podczas gotowania przyprawiłem niewielką ilością soli i suszonymi ziołami. Nawiasem mówiąc do mrożonych warzyw dołączona była saszetka z mieszanką przypraw. Od razu poszła na śmietnik ze względu na znajdującą się w niej ilość glutaminianów i innych ciekawych dodatków 😡 Duże udogodnienie będą miały osoby posiadające parowar, bo dzięki niemu cały obiad można przygotować jednocześnie.

Takie danie podajemy z ryżem i polewamy sosem.

Sos można przygotować roztapiając kostkę topionego serka w rondelku z niewielką ilością wody. Gdy już serek roztopi się na gładką masę dodajemy 100 g śmietany 12% i paprykę ostrą do smaku. Gotujemy jeszcze przez 2 minuty ciągle mieszając. Smacznego 🙂
 


 

Udostępnij to:

One thought on “Filet z kurczaka na parze z ryżem i warzywami

  1. pyszne danie, często serwuję tego typu rzeczy na obiad, bo ostatnio korzystam w większości z parowaru z Morphy Richards, ale na taki sos jeszcze nie wpadłam, przetestuję na pewno!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *