Pieczone bataty z boczkiem i sosem czosnkowym

Bataty, znane są również jako pataty, czy wilec ziemniaczany. są one byliną jadalną, która po przygotowaniu smakuje jak słodkie ziemniaki.

Bataty pochodzą z Ameryki południowej i środkowej, a obecnie powszechnie uprawiane są w całej strefie tropikalnej. Istnieje bardzo wiele, bo aż około 400 odmian batatów. Różnią się one między innymi kolorem. – występują w barwach od ciemnofioletowej, czerwonej przez żółtą do całkowicie białej, a także własnościami  zdrowotnymi.  Żółte bataty są bogate w karetonoidy, które to korzystnie wpływają na wzrok. Czerwone bulwy są doskonałym źródłem likopenu  zmniejszającego ryzyko zachrowania na niektóre nowotwory i choroby serca, te fioletowe natomiast są bogate w przeciwutleniacze. Prócz tego bataty są bogate w witaminy witaminy i związki mineralne. Te egzotyczne warzywa bez większych problemów dostaniemy praktycznie w każdym markecie. Należy jedynie zwracać uwagę, aby bulwy były twarde i nie posiadały obić.

patatypataty

Te słodkie ziemniaki można przyrządzić na wiele sposobów. Gotowanie, grillowanie, czy pieczenie.

Dziś podzielę się z wami moim przepisem na pieczone bataty z boczkiem i sosem czosnkowym.

Przepis jest łatwy do przygotowania . Czas spędzony w kuchni nie powinien przekroczyć godziny, a efekt smakowy i wizualny naprawdę rewelacyjny.

SKŁADNIKI:bataty

  • kilogram batatów,
  • 6 plastrów boczku,
  • jedna mała cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • jogurt naturalny,
  • majonez,
  • ser feta ½ opakowania
  • sól, pieprz i zioła do smaku.

PRZYGOTOWANIE:

Bataty obieramy ze skórki i kroimy tak jak na frytki. Długość frytek specjalnie niema tutaj znaczenia, ważne jest aby nie były zbyt grube. Im grubsze tym dłużej będą musiały się piec. Dlatego ja kroję w ten sposób, aby ich bok nie przekraczał 1,5 cm. Pokrojone frytki wkładamy do przesmarowanej delikatnie olejem formy żaroodpornej. Przyprawiamy solą, pieprzem i suszoną bazylią. Pieczemy 35-45 minut w temperaturze 190-200°C.

słodkie ziemniaki pieczone




W tym czasie na patelni podsmażamy pokrojony w kostkę boczek wraz z drobno posiekaną cebulką. Przygotowujemy sos czosnkowy. Do miseczki wrzucamy rozgnieciony czosnek, dwie łyżki majonezu i mały jogurt. Całość dokładnie mieszamy dodając szczyptę soli. Gdy po kilku minutach nasz sos się przegryzie można go ewentualnie doprawić ziołami wedle uznania.

Bataty są gotowe kiedy zmiękną. posypujemy smażonym boczkiem i pokrojoną w kostkę fetą. Polewamy sosem czosnkowym. Smacznego 🙂

pieczone słodkie ziemniaki

Zobacz też inne moje przepisy 💡 

Udostępnij to:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *