Owoce morza z ryżem

   Owoce morza podane z ryżem to doskonały pomysł na obiad bądź kolację. Danie jest szybkie do przygotowania i nie powinno sprawić żadnego problemu. Owoce morza, których użyłem to mrożona mieszanka kalmarów, krewetek i omułek o wadze 250g. Tego typu produkty dostępne są we wszystkich sieciach marketów za niewielką cenę.

SKŁADNIKI:

  • mieszanka owoców morza
  • boczek – 20dkg
  • cebula
  • papryka – 1/2 sztuki,
  • pomidory w puszce,
  • czosnek – 2 ząbki,
  • oliwki  – garść,
  • ryż

owoce morzaOwoce morza rozmrażamy na durszlaku pod bieżącą wodą. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy posiekaną cebulkę i czosnek. Boczek i paprykę kroimy w drobną kostkę i dorzucamy na patelnię wraz z owocami morza. Smażymy przez 2-3 minuty, po czym dodajemy pomidory z puszki. Tak około 2/3 zawartości i garść posiekanych oliwek. Całość doprawiamy solą pieprzem i bazylią. Trzymamy na ogniu jeszcze około 10 minut do momentu odparowania wody od czasu do czasu mieszając. Podajemy z ugotowanym ryżem. Smacznego.

Udostępnij to:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *