Nalewka żurawinowa – przepis
Dziś postanowiłem przygotować kolejną nalewkę. Tym razem będzie to nalewka żurawinowa.
Składniki:
- 0.5 l spirytusu,
- 0,5 kg żurawiny suszonej,
- 0,2 ml wody,
- 125 g cukru,
- 1 goździk i 2 kropelki olejku migdałowego
Przygotowanie:
Do odpowiedniej wielkości słoja wsyopać należy sparzoną wrządkiem żurawinę i goździka. Następnie zalać spirytusem i szczelnie zakręcić. Przez dwa tygodnie słój przechowujemyw dobrze nasłonecznionym miejscu, np. na parapecie. Po tym okresie maceracji nalewkę zlewamy, a żurawinę miaższymy i odciskamy przez płutno. Uzyskany w ten sposób sok dolewamy do naszej nalewki. Całość dokładnie filtrujemy.
W garnku podgrzewamy wodę i rozpuszczamy w niej cukier. Dodajemy olejek migdałowy. Gdy syrop cukrowy delikatnie ostygnie mieszamy go z nalewką i przelewamy do butelek. Szczelnie zamknięte butelki przechowujemy w suchym i chłodnym miejscu.