Nalewka żurawinowa – przepis

Dziś postanowiłem przygotować kolejną nalewkę. Tym razem będzie to nalewka żurawinowa.

Składniki:

  • 0.5 l spirytusu,
  • 0,5 kg żurawiny suszonej,
  • 0,2 ml wody,
  • 125 g cukru,
  • 1 goździk i 2 kropelki olejku migdałowego

Przygotowanie:

Do odpowiedniej wielkości słoja wsyopać należy sparzoną wrządkiem żurawinę i goździka. Następnie zalać spirytusem i szczelnie zakręcić. Przez dwa tygodnie słój przechowujemyw dobrze nasłonecznionym miejscu, np. na parapecie. Po tym okresie maceracji nalewkę zlewamy, a żurawinę miaższymy i odciskamy przez płutno. Uzyskany w ten sposób sok dolewamy do naszej nalewki. Całość dokładnie filtrujemy.

W garnku podgrzewamy wodę i rozpuszczamy w niej cukier. Dodajemy olejek migdałowy. Gdy syrop cukrowy delikatnie ostygnie mieszamy go z nalewką i przelewamy do butelek. Szczelnie zamknięte butelki przechowujemy w suchym i chłodnym miejscu.

Udostępnij to:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *