Nalewka z suszonych śliwek

W porze zimowej,  do produkcji nalewek z powodzeniem mogą posłużyć suszone owoce… Nalewka z suszonych śliwek jest tego doskonałym przykładem.





Trunek jest łatwy w przygotowaniu i nikomu nie przysporzy kłopotu.

Do przygotowania nalewki potrzebne nam będzie 1/2 kg suszonych śliwek, które w pierwszej kolejności należy opukać w ciepłej wodzie. Dzięki temu z ich powierzchni pozbędziemy się zanieczyszczeń, wosków i nabłyszczaczy. Po odsączeniu śliwki wrzucamy do słoja. Śliwki zalewamy 0,5l przefiltrowanej wody oraz 1 litrem spirytusu. Dodajemy szczyptę gałki muszkatołowej. Słój szczelnie zakręcamy i odstawiamy  na okres około dwóch tygodni. Codziennie przez pierwsze dziesięć dni należy potrząsnąć słojem. Po tym czasie nalewkę filtrujemy przelewając np. przez ściereczkę lnianą. Aby nalewka nie była zbyt wytrawna można dodać do niej 100 – 200 gram miodu pszczelego. Wlewamy do butelek i pozostawiamy w  chłodnym i zaciemnionym miejscu na okres pół roku. Po tym czasie już można delektować się trunkiem. Smacznego.

sliwkowa nalewka

Zobacz też przepisy na inne nalewki

Udostępnij to:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *