Nalewka pomarańczowa z przyprawą korzenną

Ciekawy przepis na nalewkę pomarańczową z nutami korzennymi.

nalewka z pomarańczy

podczas maceracji

SKŁADNIKI:
1 l spirytusu,
5 pomarańczy,
1 cytryna,
750 g cukru,
0,5 l przegotowanej wody,
Kawałek kory cynamonu,
8-9 goździków,
Laska wanilii,





PRZYGOTOWANIE:
Pomarańcze i cytrynę należy dokładnie umyć i sparzyć wrzątkiem. Pamiętajmy aby owoce były świeże aromatyczne i zdrowe. Nie należy używać tych uszkodzonych i nadpsutych. Cytrusy obieramy ze skórki. Skórkę ucieramy na tarce, a owoce kroimy na kawałki. Usuwany z nich pestki. Owoce i skórki wrzucamy do słoja.
Dodajemy cynamon, goździki i pokrojoną laskę wanilii. Te składniki zalewamy spirytusem rozrobionym z 200 ml wody. Słój szczelnie zakręcamy i odstawiamy w ciepłe miejsce. Maceracja powinna trwać 2-3 tygodni. Po tym czasie nalewkę zlewamy. Pozostałe owoce odciskamy przez płótno i uzyskany sok dodajemy do nalewki. Filtrujemy całość. Teraz z cukru i pozostałej z przepisu wody (300 ml) przygotowujemy syrop podejrzewają te składniki w garnku. Po całkowitym rozpuszczeniu cukru usuwamy z powierzchni szumowiny . Do gorącego jeszcze syropu wlewamy nalewkę stale mieszając. Po ochłodzeniu wlewamy do butelek i korkujemy. Teraz trzeba uzbroić się w sporo cierpliwości, bo nalewka pomarańczowa musi odleżeć swoje kilka miesięcy przed spożyciem. Warto jednak poczekać bo efekt jest rewelacyjny.

Udostępnij to:

2 thoughts on “Nalewka pomarańczowa z przyprawą korzenną

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *