Naleśniki – przepis na szybkie i proste ciasto

 Dziś chcę przedstawić Wam przepis na naleśniki. Brzmi banalnie, jednak wiele osób, zabierając się za naleśniki zaczyna się zastanawiać: „jakie były proporcje?” „ile tej mąki?” itd. Miałem tak samo, dlatego też postanowiłem spisać ten sprawdzony przepis. Mieć go pod ręką, i nie myśleć więcej, czy wyjdą naleśniki, czy na obiad będą kanapki. 😉

Składniki na około 12 sztuk

  • 2 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody
  • szczypta soli
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżka oleju (opcjonalnie)

 


 

Przygotowanie:

Żółtka oddzielić od białek, białka należy ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. W kolejnej misce żółtka jaj miksujemy z pozostałymi składnikami na jednolitą masę. Należy przy tym uważać, żeby nie pozostawić żadnych grudek z mąki. Do uzyskanej masy ostrożnie wlewamy ubite białka i delikatnie mieszamy. Ciasto powinno mieć konsystencję gęste śmietanki. Gdyby jednak było zbyt gęste trzeba go lekko rozrzedzić dodając odrobinę mleka. Ciasto odstawiamy na 30 minut, po czym możemy już smażyć nasze naleśniki.  Smażymy na rozgrzanej patelni z niewielkim dodatkiem oleju.

Udostępnij to:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *