Naleśniki – przepis na szybkie i proste ciasto

Naleśniki – uwielbiana potrawa przez wszystkich

Naleśniki należą do prostego dania mącznego, które smażymy na patelni. Trudno znaleźć osobę, która nie lubiłaby albo nigdy nie jadła tego dania. Kochają je wszyscy, nie tylko dzieci, ale też dorośli. Te smakowite placki można podawać w szelaki sposób, wedle upodobania. Najmłodsi zazwyczaj decydują się na wersje ze słodki dodatkami, natomiast dorośli na bardziej wytrawne. Ogromnym plusem dania jest to, że można je podawać za równo na ciepło jak i na zimno. Sekretem udanych naleśników jest doskonałe ciasto, na które przepis przedstawię poniżej.

Prosty przepis na naleśniki

Do przygotowania naleśników, potrzebne będzie nam zaledwie kilka składników: szklanka mąki pszennej; 3 jajka; szklanka mleka; szklanka wody (zwykłej lub gazowanej); 4 łyżki oleju roślinnego, a także szczypta soli. Przygotowanie jest równie szybkie, jak i proste. Do smażenia najlepiej użyć specjalnej patelni teflonowej o niskich brzegach i średnicy 24cm, choć zwykła również się sprawdzi. Ważne, aby smażenie zacząć na rozgrzanej patelni, delikatnie posmarowanej oliwą. Należy pamiętać, aby przed przygotowaniem ciasta jajka wyjąć z lodówki, tak jak mleko – powinny być w temperaturze pokojowej. Do miski wsypujemy mąkę, wbijamy trzy, średniej wielkości jajka i wlewamy szklankę mleka, a także wody. Dodajemy szczyptę soli i cztery łyżki oleju roślinnego. Miksujemy ciasto przez kilka minut na gładką masę, bez grudek. Należy odstawić je później na 30 minut, aby odpoczęło i uzyskało idealną konsystencję. Na wcześniej rozgrzaną patelnię wylewamy niewielką ilość ciasta – tyle aby masa przykryła powierzchnię patelni. Naleśniki powinny być cienkie. Smażymy jedną stronę 40/50 sekund, po czym przekręcamy na drugą, która potrzebuje zazwyczaj połowę mniej czasu smażenia. Gotowe naleśniki przekładamy na talerz i podajemy z dodatkami wedle uznania. Możemy posmarować je dżemem, posypać cukrem pudrem, czy podać z lodami lub ulubioną posypką.

Podsumowanie i kilka rad

Warto także pamiętać, że nie zawsze pierwszy naleśnik ląduje w koszu. Jeśli będziemy cierpliwi i poczekamy, aż patelnia się dobrze nagrzeje to unikniemy straty pierwszego z nich. Po dodaniu oleju do ciasta, nie musimy za każdym razem natłuszczać patelni, gdyż naleśniki i tak nie będą przywierały. Wylewając ciasto na patelnię już wtedy zacznij je dobrze rozprowadzać po całej powierzchni (warto podnieść patelnią i nią przekręcać). W celu uniknięcia wysuszenia naleśników, po usmażeniu przykryjmy je bawełnianą ściereczką.

Dodaj komentarz