Łosoś pieczony w marynacie miodowo musztardowej

Łosoś to super pomysł na zdrowy obiad, czy przystawkę. Bogaty w kwasy omega-3 i omega-6, a także mnóstwo składników mineralnych i witamin. Pieczony łosoś smakuje wybornie i jest łatwy w przygotowaniu.

Przepis na łososia

Świeży filet z łososia dokładnie myjemy, osuszamy i robimy kilka podłużnych nacięć. Przygotowujemy marynatę, do której użyjemy po  łyżeczce miodu, musztardy i oliwy z oliwek. Dodajemy szczyptę soli, ostrej papryki w proszku, bazylii oraz parę kropel sosu sojowego. Składniki dokładnie mieszamy i powstałą marynatą smarujemy filety z obu stron. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C. Rybę pieczemy około 25-30 minut.

Pieczonego łososia proponuję podawać pieczonymi ziemniaczkami, oraz z sałatką ze świeżych pomidorów, sera camemmbert w sosie vinegret,.

Zobacz też przepis na pstrąga w masełku czosnkowym pstrąg tęczowy przepis
Udostępnij to:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *