ciasto Kubanka

Kubanka to delikatny nasączony kawą i alkoholem biszkopt na spodzie ze słodką masą czekoladową, przełożony warstwą herbatników i dżemu. Ciasto przykryte bitą śmietaną i oprószone wiórkami z czekolady.

kubanka placek

Wersja ciasta, którą opisuję nieco różni się od oryginału, gdyż wprowadziłem kilka zmian, jednak smak jest rewelacyjny.

Składniki:

Biszkopt:

  • 4 jajka
  • 2/3 szklanki cukru
  • Szklanka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao

Masa:

  • 200g masła
  • 3 łyżki nutelli
  • 2 żółtka
  • 2 szklanki mleka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki cukru

Dodatkowo:

  • 500 g 30% śmietanki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 śmietan-fixy
  • 1/4 słoiczka (100 g) dżemu porzeczkowego
  • ok. 16 sztuk herbatników maślanych
  • 1/4 szklanki naparu z kawy
  • 2-3 łyżki mocnego alkoholu

Przygotowanie:

Pierwszym krokiem jest pieczenie biszkoptu. W tym celu nastawiamy piekarnik na 160°C. Białka ubijamy na sztywno dodając stopniowo cukier. Kiedy cukier się całkowicie rozpuści, a masa będzie sztywna dodajemy dodajemy żółtka. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiewamy do masy z jajek i delikatnie mieszamy łyżką.
Tak przygotowane ciasto wlewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 35- 40 minut.

Gdy biszkopt jest już gotowy przygotowujemy masę do przełożenia ciasta. Cukier, mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz 2 żółtka miksujemy ze szklanką mleka. Resztę mleka gotujemy. Na gotujące się mleko wlewamy przygotowaną masę i doprowadzamy do wrzenia. Powstanie nam z tego bardzo gęsty budyń. Masło ucieramy, tak aby było puszyste. Cały czas miksując, stopniowo dodawać ten budyń. Do powstałej masy budyniowej dodać nutellę i łyżkę kakao. Całość chwilę miksować. Biszkopt kroimy na dwa cieńsze blaty, każdy nasączamy naparem z kawy.Na pierwszy blat wykładamy masę czekoladową i przykrywamy drugim. Smarujemy cienko dżemem (można też zastosować śliwkowe powidła) i przykryć warstwą herbatników.
Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno wraz z cukrem i śmietan-fixami. Wyłożyć na wierzch ciasta. Wstawić do lodówki, najlepiej na noc. Przed podaniem Kubanka powinna zostać oprószona kakao i wiórkami z czekolady.


Zobacz też moje browne brownie

 

Udostępnij to:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *