Krupnik – przepis na wódkę miodową

Krupnik jest jedną z najbardziej znanych i popularnych wódek gatunkowych. Idealna na zimowe, mroźne wieczory słodka wódka miodowa o przyjemnym korzennym aromacie.

 

Składniki na 1 litr wódki o mocy 45%:

  • 500 g miodu pszczelego,
  • 500 ml spirytusu 95%
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 200 ml wody
  • Zaprawa korzenna:
    • laska wanilii (4g),
    • cynamon (3 g),
    • imbir (3 g),
    • goździki (1 g),
    • gałka muszkatołowa (2 g),
    • 150 ml spirytusu 60%.

 Przygotowanie:

W pierwszej kolejności należy przygotować 60% spirytus do zaprawy korzennej. W tym celu 95 ml spirytusu 95 % rozcieńczamy z 60 ml wody. Otrzymanym spirytusem zalewamy rozdrobnione przyprawy, i tak macerujemy w słoju przez dwa tygodnie. Pamiętajmy aby co dwa, trzy dni zamieszać słojem.

Następnie do emaliowanego garnka wlewamy wodę i podgrzewamy. Do gorącej wody dodajemy miód. Całość gotujemy na niewielkim ogniu przez 10 minut stale uważając, aby nam roztwór nie wykipiał. Warto tutaj użyć garnka 2 razy większego niż objętość wody z miodem. Kiedy to wszystko nam delikatnie przestygnie dolewamy przygotowaną wcześniej zaprawę korzenną i łyżeczkę soku z cytryny. Następnie dolewamy spirytus stale mieszając.




Gotową wódkę przelewamy do słoja i odstawiamy na 3-4 miesiące niech dojrzeje. Gotową wódkę filtrujemy przez bibułę filtracyjną lub watę i rozlewamy do butelek.

Uwaga! Można też część miodu zastąpić odpowiednią ilością cukru. Stracimy w tedy troszkę na jakości, zaoszczędzimy za to parę groszy. Pamiętajmy jedynie, aby zawartość miodu nie była mniejsza niż 200 g.

Udostępnij to:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *